Nama Baik di Surga

Benarlah ramalan Koes Plus: di Indonesia, tongkat kayu dan batu jadi tanaman. Maka, wajar jika orang bilang tanah kita, tanah surga. Thukul kang sarwa tinandur, apa yang dibenamkan di tanah Nusantara akan tumbuh. Tak terkecuali, menanam keburukan pun berbuah kemenangan. Tengoklah kasus Prita Mulyasari jika belum percaya.

Kemenangannya secara perdata di Tangerang, tak serta-merta ia lolos secara pidana. Di pusat, Mahkamah Agung mengganjarnya hukuman percobaan enam bulan penjara gara-gara curhatnya lewat email kepada teman-temannya dianggap mencemarkan ‘nama baik’ RS Omni Batavia.

Bahwa ada yang menuduh ada kongkalikong antara yang beperkara dengan hakim agung, saya tak mau tahu. Mau menampik takut dosa, untuk mengamini pun perlu bukti. Repot. Dan saya tak mau mempersulit diri-sendiri. Tapi di dalam hati, saya sudah berjanji akan melawan ketidakadilan semacam ini. Jadi, maaf jika ada pembaca yang dulu getol ikut membela Prita tapi kini diam saja, maka saya akan memasukkan Anda ke dalam golongan orang-orang yang berdusta. Ya, berdusta karena dulu lantang bersuara, padahal cuma demi citra…eh, Prita, maksudnya.

Kini, memang hanya Prita yang kena imbas masuknya pasal susupan yang tolol dalam sebuah Undang-undang tentang Informasi dan Transaksi Elektronik (UU ITE) itu. Tapi besok? Kelak? Siapapun bisa digulung oleh pasal arogan yang distempel penguasa yang ketakutan boroknya ketahuan, lantas memasang jerat, seolah-olah rakyat hanyalah sekumpulan tikus bodoh yang tak paham jebakan.

Mari kita lihat, sudah berapa banyak orang-orang ‘kotor’, yang nama baiknya disangsikan orang banyak, bahkan orang-orang terdekatnya, namun masih jumawa. Mereka merasa masih punya kehormatan, memiliki nama baik, sehingga menggertak siapa saja yang hendak mengusik. Bahkan, legislator sekalipun dicarikan celah gugatan pencemaran ‘nama baik’ lantaran suaranya dianggap terlalu lantang dan menyerang.

Carilah secara acak, orang-orang yang kesandung perkara nista. Kepada para tersangka korupsi, manipulasi atau mencuri itu, cobalah ikut membeber perkaranya. Dijamin, Anda bakal ‘kena’ getahnya. Pasal 310-311 KUHP warisan kolonial Belanda akan segera menyergap Anda, dan jika menggunakan saluran komunikasi elektronik, akan diberikan bonus pasal  27 ayat 3 UU ITE tadi.

Kembali pada Prita, pada ke mana teman-teman saya, yang dulu turut meramaikan perlawanan lewat blog dan social media? Apakah peerkara Prita tak seksi lagi, sehingga pada diam saja?

Upaya peninjauan kembali oleh Prita tak bisa disebut tindakan mengada-ada. Sebab itu menentukan nasib seluruh rakyat Indonesia. Beradab-tidaknya bangsa ini, bahkan akan ditentukan oleh proses ini. Jaminan bahwa Prita tak bakal masuk penjara (karena putusan kasasi menyebut hukuman percobaan) hanyalah gula-gula, penghiburan agar proses peninjauan kembali tak diteruskan.

Padahal, jika itu dibiarkan, maka artinya preseden hukum telah ditorehkan. Dan secara filosofis, itu berarti kita ikut mengamini kesewenang-wenangan terjadi lagi. Siapa saja bakal bisa dibui, hanya karena seseorang atau perwakilan lembaga merasa sakit hati, atau terzalimi.

Kita patut skeptis kepada Komisi Hukum DPR RI yang memanggil Prita untuk audiensi. Begitu pula pernyataan Din Syamsuddin yang menyatakan Muhammadiyah berada di belakang Prita. Tanpa diingatkan dan diperjuangkan oleh kita, saya yakin mereka akan lupa pada pokok perkara, apalagi ‘hanya’ seorang Prita.

Jika konsisten, Din dan Komisi Hukum DPR menyerukan dan melakukan revisi, membuang pasal 27 ayat 3 itu dari UU ITE. Baik Din maupun yang di Senayan, saya anggap sama derajadnya sebagai politisi. Dan itu pasal yang krusial dihilangkan, bukan undang-undangnya yang dihapuskan seperti kemauan seorang teman. Undang-undang demikian tetap perlu agar keamanan transaksi elektronik memperoleh jaminan hukum.

Tanpa penghapusan pasal karet itu, Indonesia akan terus menjadi surga bagi para durjana. Maling dan bandit akan terus merasa sebagai rakyat terhormat, sementara orang yang menginginkan kesetaraan dan keadilan selalu jadi bulan-bulanan. Bumi Nusantara harus diperjuangkan menjadi surga beneran seperti yang dimaksudkan Tuhan, bukan batu-batu politisi dan tongkat-tongkat durjana tumbuh dan beranak-pinak di Indonesia.

Bang Yès, Oh No!

Trep karo sebutané, Bang Yès pancèn yès tenan. Disawang saka kadohan kaya Landa, mbareng cedhak Jawa mlaha. Lair ana laladan Jawa ndhésa, nanging gedhéné rada kesuwèn ana kutha. Klèru milih kanca srawung, mula kedadèyané banjur kemlanda-landa, rambut diklimis-klimisaké kaya déné Mister Smith, mulané kondhang boros pomade.

Yèn caturan, pinginé nganggo basa Jawa. Sanajan krasa rada nggregel aliyas ngiklik, nanging kanca-kancané ora ana sing nggrundhel. Dianggep lumrah, wong pancèn wis mlebu alamé urip modhèren. Mula jalaran kerep ngucap yès kanggo ngatonaké rasa seneng utawa cocok anggoné rembugan apa waé, si Bandhel Yekti diparabi Bang Yès.

Rumangsa wis kasil bisa nelukaké kutha, Bang Yès sing pancèn pinter sekolahé awit SD banjur ada-ada njago Bupati Kurusétra. Sanajan asalé saka ndhésa, dhèwèké ora gigrig babar blas. Ndilalah, wong-wong kutha sing padha njago pancèn kondhang pekok. Ana sing pinter waé, wongé duwé cacat sing klebu angèl dingapura karana kondhang dadi kècu jagal manungsa. Kanggo ngrebut bandhané wong liya, ora wigah-wigih merjaya.

Kocap kacarita, Bang Yès kepilih dadi bupati kanthi swara aklamasi. Tegesé, kabèh manthuk-manthuk sarujuk, apa manèh pancèn wis ora ana tandhingé. Gandaré pantes madeg praja, tembungé rada alus lan bisa tinampa. Lakuné sarwa tinata, malah kepara katon kaya bandara anak raja-raja Jawa.

Setaun rong taun, Bang Yès disenengi wong satlatah Kurusétra. Titis mbedhili durjana, ora naté léna marang godha bandha donya. Rakyaté padha bungah banjur numusi anané banjir pangalembana. Apa uniné Bang Yès, kabèh sarujuk lan manthuk-manthuk.

Nanging bilainé, Bang Yès banjur mabuk, ora kuwat nampa pangalembana. Rumangsa disenengi lan dianggep kaya pahlawan sing wis bisa nylametaké negara saka godhané bégal kècu lan sapanunggalané, Bang Yès lali nata prajané. Siji-loro kancané seneng ngunthet jatah blanjané aspal kanggo dandan-dandan dalan. Kulawargané semono uga, banjur mèlu payu dodol cap jempol.

Saben ngonangi ana andhahan sing mokal-mokal maling, bojoné Bang Yès mèlu njèwèr wong sing wis tumindak culika. Ngira-ira Kanjeng Gusti Putri ora béda karo para bandara-bandara sing sadurungé, para andhahan sing konangan mau banjur asok glondhong pengareng-areng. Ana sing kirim dhuwit awujud cèk, ana uga sing ngimig-imingi barlèyan. Ééé…kok ndilalah kepeneran, ketrima déning Gusti Putri!

Ya wis, wusanané Kabupatèn Kurusétra banjur cepet reja. Wit-witan ana tengah kutha padha ditegori, lemah-lemah nganggur banjur ditanduri omah-omah beton. Akèh toko lan hotèl banjur binangun nganti saben wengi katon lampu mencorong saka gedhong sing magrong-magrong.

Saking raketé kekancan, tembéné kaya paribasan tumbu olèh tutup. Sing nyolong dhemen setor, sing nampa pisungsung banjur mèlu mbambung sarèhné ngerti enaké mangan bandha colongan saka proyèk-proyèk. Rasané, kulawargané Bang Yès wis mèlu gluprut kebak pulut jalaran mèlu mangan irisan nangka, mula banjur ora wani alok, ora bisa piya-piyé.

Bang Yès sing luwih manut marang Kanjeng Gusti Putri ya kepeksa dadi dèkèngé kulawarga. Kepeksa kudu njaga praja, sanajan saya suwé carané sansaya ora prawira. Kabèh kanca sing naté mèlu nyengkuyung anggoné madeg bupati padha diciprati. Ana sing olèh papan, ana sing diwènèhi gawéyan, lan ora kurang uga sing gawéyané saben dina mung ongkang-ongkang nanging uga kebagèyan nyep-nyep.

Nanging cilakané wong mangun kekancan mung nganggo lambaran sarwa kadonyan, Bang Yès lali yèn dhèwèké wis kebablasen anggoné nyalahgunakaké panguwasa. Sepisan ana proyèk gedhé, karepé dipangan dhéwé supaya awèt kanggo sangu pensiyun mbesuké. Sedulurané ora langgeng, malah padha ngiwi-iwi miyak wadi.

Dhasar wong ndhésa sing cilikané jebul ingah-ingih lan gembèng, kagèt ngadhepi perkara gedhé kanthi kahanan tininggal déning kanca. Pinginé nututi perkara nganggo cara napuk bandha, nanging saiki wis padha nglalèkaké. Apa manèh, ana dalan kanggo njlomprongaké Bang Yès.

Sejatiné, itung-itugané mung sepelé: yèn ditambahi nyang-nyangané bakal padha nglanggengaké kekancané. Nanging dhasar wis dadi jalaran cilakané Bang Yès. Dhèwèké ora gelem nyuda bandha sing wis kasil diklumpukaké jalaran ngerti enaké, malah kepara bengok-bengok nggetak kanca-kanca sing diadhepi kaya satruné.

Para durjana nyanyi, njogat-njogèt lan padha surak horé. Saben dina padha nglumpuk, jagongan nggrenengi kelakuwané Bang Yès sing nglalèkaké bot-répoté para kanca lan mitrané. Embuh nganti kapan, Bang Yès bisa langgeng kuwasané. Para kanca lan andhahané rumangsa kisinan dhéwé-dhéwé, jalaran rakyat wis padha mangertèni wadiné. Mula, saiki padha golèk slamet dhéwé-dhéwé.

Si A lan Si B padha muni yès saben ketemu siji lan sijiné, déné Bang Yès mung nggrundhel lan anyel. Mangkel. Wis kahanané lagi keseser kaya ngono, putuné sing biysané bisa nentremaké pikiré jalaran lagi lucu-lucuné amarga bisa ngadeg lan ngocèh, gendhingané saja ngécé.

Oh yès… oh no….! oh yès… oh no….. !

Jebul, anaké Bang Yès ya klebu ora teges. Kerep kelalèn, muter pilem saru saben arep mapan turu, mula anaké sing krungu banjur tiru-tiru. Cilakané, Bang Yès sing dadi simbahé rumangsa kesindhir ocèhané putuné dhéwé, kamanga durung ngerti piya-piyé.

Durjana Macak Ndara

Aja tolah-tolèh, sing yakin waé marang batiné dhéwé-dhéwé. Anggepen, bangsané dhéwé nembé nampa pacoban jalaran wis seprana-sepréné padha ora karep ndandani negara. Senengané padha nganggep diriné wong cilik, sing ora perlu mèlu cawé-cawé mbangun negara. Begja, Gusti Allah isih kersa nyelèkaké mata kita lumantar patrap para durjana sing memba-memba bandara lan satriya.

Anané baya mencak-mencak marang cecak lan durjana umuk bisa nuku prajané jagabaya nganti bisa ngatur lakuné perkara, mesthiné wis cukup kanggo mbesèt rainé para tetungguling negara. Nanging nyatané, tetep waé isih padha durung krasa. Gusti Pangèran banjur ngutus satriya mbangsat ana sajroning rembug tuwa.

Dhasaré matané wis padha picek, kuping budheg lan atiné peteng ndhedhet, sasmita sing wis cetha wéla-wéla kaya mangkono yang tetep durung bisa kawaca. Wusanané, Gusti Allah kepareng ngutus manèh kanggo nyelèkaké mata! Kanjeng Gusti Putri Artalita sing wis cetha durjana lan kajeblosaké ana mbuwèn, jebul énak-kepénak urip mulya ing sajroning pakunjaran. Bèngèsan ora naté kelépyan, resik-resik rai waé ngundang wong ahli.

Émané, presidhèné kok ya mung dikandhakaké wis mireng lan prihatin. Sabanjuré, sing katon mung mentri kang (mmiturut panemuku) éthok-éthok résponsip banjur tumindak cèkat-cèket nglorot Lurah Krangkèng Pondok Bambu. Sing marakaké kemekelen, anané  Kanjeng Gusti Putri Artalita dimulyakaké ana sajroning pakunjaran jalaran mesakaké yèn nganti cilaka amarga dikruyuk wong-wong sing wis luwih dhisik nampa ukuman.

Lha wis samesthiné para sipir, ya prajurit krangkèng iku, duwé kuwajiban njaga aja nganti ana perkara jambak-jambakan utawa gegelutan ana sajroning pakunjaran. Lha wong-wong kuwi diblanja negara supaya njaga katentreman. Tur manèh, anané wong-wong kuwi padha dikunjara pancèn minangka tebusané awit tumindak ala, culika lan durjana marang wong liya utawa negara.

Sing biyasané urip bébas dadi ora bébas, sing kulinané mangan énak dipeksa mangan saanané, ing pangajab supaya padha kapok, banjur mbésuké wis ora bakal mbalèni tumindaké sing gawé ruginé liyan. Lha yèn wong sing jaré diukum nanging isih bisa ngrasakaké pénaké kaya wektu-wektu sadurungé, terus apa paédahé negara mbangun pakunjaran, mblanja sipir, nganakaké sidhang, pepriksan lan sapanunggalané kuwi?!?

Mesthiné, rakyat wis ora perlu manèh rumangsa dadi wong cilik. Adeg-adeg kudu luwih jejeg, paling ora wiwit padha gelem mokong, ora usah mbayar pajek! Yèn tekan titi mangsané coblosan, becik padha ongkang-ongkang ana èmpèr omahé dhéwé-dhéwé (yèn isih duwé). Ora ana paédahé yèn dhuwit pajek mung kanggo mblanja para kècu sing disragami. Ora ana dosané yèn ngéman dhuwit pajek kanggo blanja rabuk utawa tuku beras tinimbang ketiwasan ngepénakaké wakilé, jebul bisané mung bisa ngucap bangsat!

Coba, miturut sampéyan, piyé cara lan laku sing paling trep kanggo ngélingaké para penggedhé, sing bisané tekan ndhuwur ya mung jalaran ancik-ancik lan apus krama marang wong-wong cilik? Ngobong kutha wis genah ora becik, milara panguwasa ya ora kena, tur manèh dilarang agama.

Coba diéling-éling, apa uniné wong-wong sing ngaku makili awaké dhéwé nalika ngemis swara sadurungé coblosan? Sapa sing wareg lan pirang yuta wong sing keluwèn, sing kangèlan nyekolahaké anak-turuné, lan kélangan seduluré jalaran lara kangèlan golèk tamba?

Paribasan ora mangan nangkané, nanging mèlu gluprut awaké kebak pulut. Utangé negara padha kanggo bancakan, déné rakyaté mèlu urunan kanggo mbayar cicilané.

Sasmitané wis cetha wéla-wéla. Para durjana dhemen pupuran kanggo nutupi wanda lan tumindaké, nanging mung padha nggrundhel tanpa tumindak saperlu kanggo dandan-dandan. Wis wanciné para durjana disingkur bareng-bareng, ora dirungokaké kandhané, ora diglapé tumindaké.

Cukup sepisan waé, ya taun iki, padha bebarengan mokong ora mbayar pajek. Yèn nganti pemerintahé utang negara liya, ya diterusaké anggoné mokong supaya ora mèlu mbayar cicilané. Yèn isih durung kapok, dititèni waé suk ora usah mèlu coblosan. Sebab, wis samesthiné wong-wong ndhuwuran sing tau ancik-ancik rakyaté kudu dipeksa supaya gelem ndhungkluk nyawang rekasané wong cilik.

Yèn isih padha pingin dadi ndara, kana dikongkon gawé kraton dhéwé-dhéwé, ora usah cawé-cawé marang negara Éndhonésa. Becik gawé tatanan anyar kanthi ngorbanaké wong sethithik tinimbang wong sing sethihik mau mung ancik-ancik, menthingkrik lan mèlèt-mèlèt kaya kirik.

(Ileré marakaké najis, yen ngregeti awak lan sandhangan dadi reget, ora becik kanggo matur marang Gusti Allah!)